הדרך לירושלים בתש"ח
רקע: ב-29 לנובמבר 1947 מכריז האו"ם על חלוקת א"י לשתי מדינות: מדינה לערבים ומדינה ליהודים. העם היהודי שמח וצוהל ואילו הערבים פותחים במלחמה כוללת נגדנו כדי לסכל את תכנית החלוקה. מתוך 16 חודשי מלחמת השחרור 8 חודשים הוקדשו לירושלים ולדרך אליה.
המסלול מלווה בסיפורי גבורה דרמטיים וטרגיים, סיפורי אהבה ושכול. חלק ניכר מהלוחמים והמפקדים שלחמו בגיזרה הנ"ל הפכו עם השנים לאלופים בצה"ל, ח"כ, שרים וראשי ממשלה. נספר על הקרבות דרך סיפורם האישי.
כמובן שלא נפסח בסיור על הצמחייה האופיינית לאזור.
- חולדה הישנה – כאן היתה המפקדה. כאן התאמנו ומכאן יצאו לקרב הקשה על לטרון. זה המקום וההזדמנות לספר על מפעלי המים. לירושלים שהחלו באזור חולדה בתקופת המנדט הבריטי ומלחמת השחרור.
- אנדרטת אלכסנדרוני – תצפית על משטרת לטרון וסיפור הקרבות הקשים וההרואים לכיבוש אזור לטרון בתש"ח וב- 1967. מרתק.
- דרך בורמה – הדרך העוקפת. מה משמעותה מדוע נסללה ואיך. נסע ברכב וברגל על חלק מהתוואי המקורי של דרך בורמה. נבין את המשמעות של פריצת המצור ע"י הדרך העוקפת.
- רכס שיירות – הליכה רגלית לאתרי המשלטים ששלטו על הדרך העולה לירושלים וסיפורי השיירות. ההליכה הינה בדרגת קושי קלה עד בינונית.
- במידה וקשה למטיילים, במקום רכס שיירות נעלה למצפור אנדרטת הפורצים.
- שמורת המסרק – שמורת טבע מרהיבה במקום בו היה הכפר הערבי בית מחסיר אשר גרם להחסרת פעימה בקרב הלוחמים שעלו לירושלים. סיפור הקרב לכבוש הכפר בפיקודו של אורי בן ארי (בנר).
- בית העלמין בקריית ענבים – סגירת מעגל. מכאן יצאו הלוחמים ולכאן שבו. סיפורם של האנשים הקבורים במקום דרך סיפורי גבורתם.